PC:
Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac:
Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hele gjengen på Stene
SAMMENSVEISET: Gjengen på Stene samlet for å gå tur.

Anbefaler Inn på tunet

Skrevet av Eli Strand den 5.12.2019

I Fredrikstad kommune er de strålende fornøyd med dagtilbudet for demente på Stene Gård, og anbefaler andre kommuner å satse på grønn omsorg. Små grupper og gode aktiviteter i grønne omgivelser, har gitt fornøyde brukere og pårørende.

kopperud med Tove og Mona
Etatsjef i Fredrikstad Kommune, Birgitte Skauen Kopperud, (i midten) anbefaler andre kommuner å bruke Inn på tunet. Her sammen med Gårdbruker Mona Skogen og bruker Tove.

Etatsjef for Omsorgssentre i Fredrikstad, Birgitte Skauen Kopperud besøker Stene Gård en dag i oktober og blir møtt av en aktiv gjeng mennesker med demens. Gården er drevet av Mona Skogen og Ketil Hermansen og har i åtte år hatt dagtilbud for hjemmeboende med demens.

-Jeg får en egen sjelero når jeg kommer ut her til Stene, for her er det en god stemning og en egen ro. Dette er en sinnsstemning jeg håper vi klarer å overføre til brukerne også, og det er jeg ganske trygg på at vi klarer, sier Kopperud.

Trengte tilbudet

Mona med åker
PÅ TUR: Landskapet rund Stene egner seg godt for turgåing.

Fredrikstad Kommune har kjøpt tjenester fra Stene Gård siden 2011 og har ingen planer om å kutte ut det populære tilbudet.

-Vi hadde ikke et tilbud for denne gruppen mennesker før vi endte opp med å kjøpe tjenester fra Stene. Dette er mennesker som er funksjonsfriske men samtidig har en diagnose, og da er det viktig å finne et tilbud som ikke er en institusjon og som føles mest mulig som hjemme, sier Kopperud.

Hun viser til at Inn på tunet, ofte er brukernes første møte med kommunens omsorgstilbud og at det er viktig at dette blir et godt møte med tjenesteapparatet.

-Her på Stene Gård er det jo som å komme hjem til noen. Her er det lagt til rette for hverdagslige aktiviteter som hagestell, matlaging og ikke minst aktiviteter i verkstedet. I tillegg er det flotte turområder i nærområdet som gjør at brukerne får masse frisk luft og mosjon, sier hun.

Sparer penger

Fredrikstad kommune har ikke gjort nøyaktige beregninger på hvor mye de sparer på å ha et godt tilbud for hjemmeboende med demens.

-Vi har ikke gjort utregninger på dette, men vi liker å tro at vi sparer penger på å ha et godt tilbud. Uansett vet vi at vi sparer både brukerne og deres pårørende for mange bekymringer og engstelse. Til syvende og sist handler dette om å skape livskvalitet og trygghet for de mange som er berørt.

Vi har ennå til gode å få negative tilbakemeldinger på dette tilbudet og vi vet at det gjør at folk kan bo lengre hjemme, avslutter Birgitte Kopperud.

Meningsfulle aktiviteter

Steinar på Stene
HANDYMAN: Steinar er vant til å ta i et tak, og hjelper gjerne til på verkstedet.

På Stene blir veien til mens du går. Gårdbruker, Mona Skogen, hadde opprinnelig planer om å drive med dyr og et mer tradisjonelt gårdsbruk, men har gjort om planene underveis.

-For meg handler det om finne meningsfulle aktiviteter som er med på å skape den gode dagen. Derfor prøver vi å tilpasse aktivitetene etter hvem som er her.

Noen finner roen mens de sylter og safter, mens andre trives best på verkstedet med snekring, maling eller andre praktiske aktiviteter. Det er veldig viktig for meg at det vi gjør skal gi mening, vi skal ikke bare få tiden til å gå, sier hun.

Derfor lager gjengen på Stene både syltetøy og tennbriketter både til eget forbruk og for salg.

-Inntektene vi får gir oss mulighet til å delta på aktiviteter som koster penger. For vi må jo kose oss litt og unne oss en tur på kafe av og til, sier hun.

Passe stor gruppe

Tove på Stene
TRIVES: Tove trives på Stene Gård og kommer hit fire ganger i uken.

På kjøkkenet sitter Tove og Lillian og skreller epler denne oktoberdagen. Praten går lett og de er veldig glad for å kunne komme hit på gården fire dager i uka.

-Det beste er at vi er en akkurat stor gruppe, noe som gjør at vi er trygge på hverandre og har det veldig fint sammen, sier Lillian.

Hun får støtte av Tove som gjør unna dagens arbeid mens hun forteller om livet på Stene.

-Det er jo midt ute på bondelandet her, og det er jo litt fint. Jeg er veldig glad i å gå turer, og det gjør vi hver eneste dag.

Noen ganger kan livet med demens være tung å bære, men Tove er en dame med godt humør og alltid en munter replikk.

-Det «årnær sæ» her vet du, ler Tove.

 

Stene Gård

  • Stene er en gård som ligger i landskapet ved Elingård herregård i Fredrikstad kommune.
  • På gården bor Mona og Ketil sammen med tre barn og tre katter og gården har enkel drift med 150 da korn.
  • Gården tilbyr Inn på tunet og har et dagtilbud for yngre personer med demens, som er et samarbeid med Fredrikstad kommune.
  • I tilbudet arbeider foruten gårdbruker, omsorgsarbeider med spesialisering i en 100 prosent stilling og hjelpepleier i 40 prosent stiling som er ansatt i Fredrikstad kommune.