PC:
Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac:
Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dyra skaper naturlige og nødvendige arbeidsoppgaver for brukerne

Dyra skaper naturlige og nødvendige arbeidsoppgaver for brukerne

Meltvedt Gård ligger landlig til i Solum i Skien kommune. På gården er det stor aktivitet som innebærer blant annet storfedrift med ca 100 dyr inkludert stort og smått. Vetle Øverland er en av bidragsyterne i "Håndboka for psykisk helse og rus".

Dyra er viktig
På Meltvedt Gård er tilbudet bygget opp rundt de mange dyra på gården.

  • Hadde vi ikke hatt hest og stofe, så hadde vi nok skaffet oss hunder og katter. Det som er spesielt fint med hester er at de møter deg for den du er og har ikke fordommer mot de som sliter med rus og psykisk helse. Dessuten skaper dyra naturlige og nødvendige arbeidsoppgaver for brukerne, sier Øverland.

Vetle Øverland har drevet med IPT i 12 år, men det ble ikke skikkelig fart på tingene før i 2002. Dyreassistert terapi kalte de det den gangen, og det var også snakk om grønn omsorg i årene før det ble IPT. 

  • Se alle mulighetene i tunet ditt. Du har ofte flere muligheter enn det du tror på gården din. En gang hadde jeg en jente som var livredd for hestene våre og ellers alt på gårdene. Da kjøpte vi høner som var det eneste hun ikke var redd for og jenta endte til slutt opp som stallmester. Hønene ble da et trappetrinn mot hennes videre suksess, forteller Øverland.

Håndboka for psykisk helse og rus

Håndboka går gjennom hva du bør ha på plass før du starter opp et Inn på tunet-tilbud innen psykisk helse og rus. Den inneholder erfaringer og tips fra tilbyder, kjøpere og ikke minst brukere.

Innholdet i håndboka er skrevet og samlet inn av journalist Eli Strand. Hun har i flere år jobbet som frilanser med forskjellige Inn på tunet-oppgaver og i denne håndboka er mye av innholdet skrevet som intervjuer.

Her finner du "Håndboka for psykisk helse og rus".