PC:
Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac:
Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

jonas og terese 1

Full fart hos Søstrene Kjevik

Skrevet av Eli Strand den 19.1.2021

Hos Søstrene Kjevik er det full fart med mange skoleelever og mennesker på arbeidstrening. Her har Jonas (12) funnet sitt paradis blant hester, lamaer og kjempestore kaniner.

På Østre Tveite Gård i Arendal har de drevet med Inn på Tunet (IPT) i seks år gjennom selskapet, Søstrene Kjevik. Her har søstrene Terese og Caroline skapt seg sin egen arbeidsplass sammen med tre andre ansatte. Nå er det fem skoleelever og seks unge mennesker som har arbeidstrening på gården.

Gårdsliv gir mestring

jonas på hesteryggen

En av skoleelevene på gården er Jonas på 12 år. Han er som tolvåringer flest og trives best når han får sitte på med firhjulingen eller ri på en av hestene.

-Jonas sliter litt med det sosiale på skolen og har stor nytte av å få være her på gården. Han hadde mye uro i seg og har virkelig blomstret opp her på gården, sier Terese Kjevik. Hun er utdannet barne- og ungdomsarbeider og er opptatt av mulighetene som IPT gir.

-Vi mennesker er så forskjellige og da er det viktig at vi har et alternativ til de som ikke alltid passer inn i den vanlige skolen. Alle fortjener å føle mestring og ha en meningsfull hverdag, sier Terese. Hun får støtte av Tone Pernille Sivertsen som er ansvarlig for hestene på gården og er en av de som er med å drive IPT-tilbudet.

-Det beste er når vi tar brukerne våre på «fersken» i å være flinke og vi kan gi de veldig mye mestringsfølelse i å jobbe med dyra. I tillegg kan vi gi barn og unge en type praktisk kunnskap som den ordinære skolen ikke kan gi, sier hun.

Jonas (12) er på gården to dager i uka og er ikke i tvil om hva han liker best.

-Her får jeg sitte på med firhjulingen og i tillegg stelle med dyra, og det er jo mye gøyere enn å være på skolen, sier han.

 

Stor matproduksjon

Østre Tveite Gård er en av de IPT-gårdene som har mest matproduksjon.

-Vi produsere 150 000 liter melk, 6 tonn storfekjøtt og 130 tonn egg i året. Ammekuene er av rasen Angus og kjøttet blir solgt i gårdsbutikken. Det fine med å ha en så stor matproduksjon er at det gir mulighet for variert gårdsarbeid, og så er det jo greit å lære seg at kjøttdeigen kommer fra kua, sier Terese.

 

Fakta om Søstrene Kjevik og Østre Tveite

  • Drevet med IPT siden 2014.
  • Har 7500 høner, 70 ammekyr og 18 melkekyr.
  • En av IPT-gårdene som har mest produksjon av mat.
  • Terese Kjevik og søsteren Caroline Kjevik eier foretaket sammen og har i tillegg tre ansatte som jobber på gården.
  • På gården er det nå fem skoleelever og seks som har arbeidstrening.